Trap laten schilderen door een vakman?

Vergelijk offertes van schilders & bespaar!

Trap schilderen: tips en kosten

Het schilderen van de trap is belangrijk, omdat dit de veiligheid waarborgt. Een versleten trap ziet er dus niet alleen onverzorgd uit, maar zorgt ook nog eens voor glijdpartijen. Toch is dit een klus die vaak lang wordt uitgesteld, omdat het een grote voorbereiding vereist. Wist u dat het ook mogelijk is een ervaren schilder in te huren voor het verven van de trap?

Start gratis offerteaanvraag!

Hierna krijgt u zo spoedig mogelijk meerdere offertes toegestuurd. Vergelijk en bespaar zo tot wel 40% op de totaalprijs!

Op deze pagina leest u hoe een ervaren schilder te werk gaat bij het schilderen van een houten trap. U vindt informatie over welke verf voor de trap geschikt is, en wat het kost om een vakman in te huren. Tot slot geven we u handige bespaartips voor het inhuren van een vakman!

trap schilderen

Trap schilderen: welke stappen onderneemt de vakman?

Hoe gaat het schilderen van een trap eigenlijk in z’n werk? De vakman voert eerst de voorbereidende werkzaamheden uit, zoals het afplakken van de muren, het verwijderen van oude bekleding en het schuren van de trap. Daarna gaat hij verder met de schilderwerken.

Hieronder beschrijven we het stappenplan van een ervaren schildersbedrijf. Wilt u ook een vakman inhuren, start dan nu uw gratis offerteaanvraag!

1. Afplakken

Om te voorkomen dat er verf terecht komt op oppervlakken waar deze niet hoort, moet de vakman alles netjes afplakken. Bij een trap gaat dit vaak om de muren en de vloer. Omdat de trap meestal niet helemaal recht is, wordt er veel aandacht besteedt aan het afplakken. Eventueel wordt ook de vloerbedekking afgeplakt als dat nodig is.

2. Oude bekleding en verf van de trap halen

Heeft u een bekleedde houten trap en wilt u deze schilderen? Dan is de eerste stap het verwijderen van de oude bekleding. Gezien trapbekleding goed vastgelijmd zit (om uitglijden te voorkomen) is dit een flinke klus. Met behulp van een schroevendraaier of beitel maakt de vakman de bekleding in de hoek een klein stukje los zonder dat het oppervlak beschadigt. Daarna trekt hij de vloerbedekking van de traptreden af.

3. Trap schuren

Voordat de verf aangebracht kan worden, moet het oppervlak goed voorbereid worden. In het geval van een trap betekent dit dat het hele oppervlak goed geschuurd moet worden. Gaat u de trap schilderen in een andere kleur, dan moet de vakman de complete verflaag verwijderen. Wilt u het huidige schilderwerk alleen een update geven, dan volstaat het opschuren van het oppervlak.

4. Grondlaag aanbrengen

De eerst stap in het lakken van de trap, is het aanbrengen van de grondverf. Dit houdt in dat de vakman een primer aanbrengt. Deze eerste laag zorgt straks voor een goede hechting, en voorkomt dat er beschadigingen in het schilderwerk ontstaan.

In de meeste gevallen is één laag grondverf voldoende, maar soms moet de vakman de trap verven met twee lagen grondverf.

5. Trap schilderen met de eindlaag

De volgende en laatste stap is het aanbrengen van de eindlaag. Dit gebeurt met een trapverf naar keuze. We raden aan om te kiezen voor een slijtvaste verfsoort. De traptreden worden intensief gebruikt en u wilt slijtage zoveel mogelijk voorkomen. Twijfelt u over de juiste verfsoort, dan geeft de schilder u een persoonlijk advies. Kies in ieder geval niet voor een lakverf, omdat dit heel glad is en de kans op uitglijden juist vergroot!

trap schilderen

Wat kost een trap schilderen?

Hoeveel kost het om de trap te schilderen? Dat hangt af van het soort trap, de gebruikte verf en de specifieke werkzaamheden die vakman uitvoert. In grote lijnen kunt u rekening houden met €15,- tot €20,- per traptrede. Voor deze prijs laat u twee lagen grondverf aanbrengen en één eindlaag in de gewenste kleur.

Dus stel dat u een trap van 20 traptreden heeft, in dat geval liggen de totale kosten rond de €300,- tot €400,-. Wilt u ook de stootborden de onderkant, of de trapleuning laten schilderen? In dat geval kunnen de kosten verder oplopen.

Benieuwd naar de kosten van de verschillende soorten schilderwerken? Lees het op de pagina prijzen schilderwerken!

Kosten trap schilderen 2024?

Gemiddelde prijs* Werkzaamheden
€15,- tot €20,- per traptrede Twee lagen grondverf en één eindlaag
* Let op: dit zijn gemiddelde tarieven. Vraag gratis offertes aan om exacte prijzen te vergelijken

Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden?

Vergelijk gratis offertes en ontdek de scherpe prijzen.

Hoe is de prijs van een trap schilderen opgebouwd?

De kosten voor het schilderen van een trap zijn afhankelijk van verschillende factoren. Het uurtarief van de schilder speelt een grote rol, maar ook het totale oppervlak van de trap en het type trap dat u heeft.

Hieronder gaan we iets dieper in op de factoren die de kostprijs beïnvloeden.

Op zoek naar een voordelige schilder? Vraag gratis offertes aan en vind een schilder bij u uit de buurt!

1. Het uurtarief van de schilder

Wist u dat elke schilder zijn of haar eigen tarief bepaalt? Hierdoor is het logisch dat de schilderkosten per bedrijf flink kunnen variëren. We raden u daarom altijd aan om onderzoek te doen naar het uurtarief van de schilders, zodat u verzekerd bent van het beste aanbod. Dit doet u snel en gemakkelijk met onze gratis offerteservice, omdat u een duidelijk beeld krijgt van de gemiddelde prijs van verschillende bedrijven.

2. De oppervlakte van de trap

Hoe groter het totale oppervlak van de trap, des te hoger de kosten. Het model trap heeft dus ook invloed op de totale prijs. Zo bent u vaak duurder uit om een gesloten trap te schilderen, omdat u hierbij ook de stootborden moet verven: deze ontbreken bij een open trap, waardoor het totaaloppervlak een stuk kleiner is.

3. Ook trapleuning schilderen

Wilt u ook de trapleuning schilderen? Ook hier geldt dat het totale oppervlak dan verder oploopt en de kosten dus een stuk hoger uitvallen. Een trapleuning schilderen is wel belangrijk, omdat dit ook invloed heeft op de veiligheid van de trap. Een versleten trapleuning zorgt voor minder grip, wat de kans op uitglijden vergroot.

4. Alleen dekkende verf of ook grondverf?

Welke verfsoort gebruikt wordt heeft ook een grote invloed. In de meeste gevallen gebruikt de schilder zowel grondverf als dekkende verf. Gaat het om een update van het schilderwerk waarbij u geen grondverf nodig heeft, dan bent u al een stuk voordeliger uit.

Grondverf kost gemiddeld €20,- tot €40,- per liter, waarmee u gemiddeld 8 tot 12 m² kunt schilderen. Voor dekkende verf betaalt u gemiddeld €20,- tot €50,- per liter en tot slot betaalt u voor beits of lak gemiddeld €20,- tot €55,- per liter.

Besparen op de kosten? Door gratis offertes te vergelijken bespaart u tot wel 40% op de totaalprijs!

5. Kosten van verf voor de trap 2024

Verfsoort Prijs per liter incl. btw* Aantal m² per liter Bijzonderheden
Grondverf € 20 – € 40 8 – 12 Onderlaag
Beits en lak € 20 – € 55 10 – 16 Beschermingslaag
Dekkende verf € 20 – € 50 8 – 16 Trapverf
* Let op: dit zijn gemiddelde tarieven. Vraag gratis offertes aan om exacte prijzen te vergelijken

Welke verf is geschikt voor een trap?

Wanneer u een houten trap gaat verven, is het belangrijk om rekening te houden met de geschikte verfsoorten. Niet elke verf is namelijk geschikt voor op de traptreden, omdat dit niet veilig genoeg is.

Welke verf kan ik wel gebruiken?

Verf die niet geschikt is voor het schilderen van de trap, is hoogglans verf. Deze is te glad en vergroot daarmee de kans op valpartijen.

En in welke kleur zal ik mijn trap verven?

U kiest natuurlijk zelf in welke kleur u uw trap gaat verven. In de meeste gevallen kiezen de mensen voor een lichte kleur. Het trapgat is van zichzelf vaak redelijk donker. Door te kiezen voor een lichte kleur wordt het trapgat iets minder donker en oogt het ruimtelijker en verzorgd.

Toch zit er natuurlijk geen verplichting aan de kleur van de trap!

Zo kunt u ook kiezen voor een speels effect, door elke traptrede in een iets lichtere variant van dezelfde kleur te verven voor een mooi ombre effect. Twijfelt u over de juiste kleur? Laat u dan persoonlijk adviseren. Een ervaren schilder heeft jarenlange ervaring en kan u adviseren welke kleur goed past bij de rest van uw woning.

trap schilderen prijs

Is er nog verschil met andere soorten trappen?

Naast het verven van een houten trap, is het ook mogelijk een betonnen of stenen trap te schilderen! Deze klus ziet er wel iets anders uit, omdat het een andere voorbereiding vereist.

Hieronder gaan we iets dieper in op het schilderen van verschillende soorten trappen. Wilt u weten wat dit ongeveer gaat kosten, vraag dan snel gratis offertes aan!

Stenen trap schilderen

Heeft u een stenen trap en wilt u deze iets meer sfeer meegeven? Dan is het een goed idee om deze te schilderen. Ook hier geldt dat het oppervlak eerst schoon moet zijn. Verwijder vuil en vettigheid en zorg dat het oppervlak schoon, droog en vetvrij is. Een ervaren schilder kan u adviseren over de beste verfsoort voor uw stenen trap.

Betonnen trap schilderen

Een betonnen trap kunt u ook schilderen: dit geeft het geheel een frisse uitstraling en zorgt ervoor dat uw betonnen trap goed opgaat in de rest van uw interieur.

De beste verfsoort is een betonverf op basis van acryldispersie of alkyddispersie. Als het gaat om een intensief gebruikte trap, dan is het aan te raden om te kiezen voor een betonverf bestaande uit twee componenten. Hier is epoxyhars aan toegevoegd, wat zorgt voor een slijtvast resultaat dat goed tegen een stootje kan.

Op zoek naar een schilder voor het verven van uw trap?

Vergelijk gratis offertes en bespaar zo bovendien tot wel 40% .

Wanneer moet ik mijn trap verven?

Begint de verf van uw traptreden te slijten? Dan is het tijd om uw trap opnieuw te schilderen. Het verven is namelijk niet alleen belangrijk voor de uitstraling van uw hal, maar het zorgt ook voor een hogere veiligheid. Hiervoor is het wel belangrijk dat de verf strak en netjes is aangebracht.

Daarnaast kunt u er natuurlijk zelf voor kiezen wanneer het tijd is om de trap te verven. Veel mensen doen dit tijdens een renovatie, voor ze naar de nieuwe woning gaan verhuizen of tijdens een grote verbouwing. Verschillende redenen zijn om de stijl te veranderen of om de half of woonkamer met een frisse kleur iets meer sfeer te geven.

Alternatieven voor trap schilderen

Behalve verven zijn er nog andere manieren om de trap op te knappen. Een populaire optie zijn overzettreden. Deze plaatst de vakman eenvoudig over de traptreden heen. Het voordeel hiervan is dat het geluiddempend werkt en zacht aanvoelt aan uw voeten. Bovendien zorgt het voor meer grip, wat ook de veiligheid ten goede komt.

Een andere manier om de trap te bekleden is door deze volledig te stofferen. Dit werkt ook isolerend en doordat de trap in één geheel is afgewerkt, ziet het er heel sfeervol uit.

Wilt u juist het houten accent van de trap accentueren? In dat geval is het een goede keuze op de trap te laten zandstralen. Dit zorgt ervoor dat het blanke hout weer zichtbaar is. Dit moet u afwerken met beits of lak om te voorkomen dat het te snel slijt.

Trap schilderen tips: zo kunt u besparen op het verven van uw trap

Ziet u het niet zitten om zelf uw traptreden te schilderen? Dat begrijpen wij: de meeste mensen zien hier tegenop omdat het een flinke klus is die veel tijd is. Gelukkig kunt u ook tegen scherpe prijzen een ervaren vakman inhuren om de trap te schilderen.

Hieronder hebben we de beste tips voor het schilderen van uw trap!

1. Kies voor een winterschilder

Door ’s winters een schilder in te schakelen, bespaart u op de kosten. Een winterschilder heeft doorgaans minder klussen, waardoor de tarieven ’s winters een stuk lager liggen. Uw besparing met het inhuren van een winterschilder loopt op tot wel 30% op de totaalprijs!

2. Lagere btw

Is uw huis ouder dan tien jaar? Goed nieuws: u profiteert dan van het verlaagde btw-tarief op binnenschilderwerk. U betaalt slechts 6% btw en dat is een korting van maar liefst 15%. Meer weten over dit verlaagde btw-tarief?
Lees dan verder op financien.belgium.be.

3. Doe zelf het voorbereidende werk

Door zelf mee te helpen kunt u flink besparen op de arbeidskosten. Voer bijvoorbeeld zelf de voorbereidende werkzaamheden uit, zodat de vakman direct aan de slag kan met het echte werk. U zou de trap zelf kunnen schuren als u de tijd hebt, of zelf de bekleding verwijderen.

4. Vergelijk offertes

Elke specialist hanteert zijn eigen prijzen. Door de offertes van meerdere bedrijven met elkaar te vergelijken, bent u verzekerd van het beste aanbod. Op die manier bespaart u tot wel 40% op de totaalprijs. Het vergelijken van offertes doet u gemakkelijk via onze gratis offerteservice. Lees hier waar u op moet letten bij het vergelijken van schilderwerk offertes.

trap schilderen vakman

Trap laten schilderen? Vergelijk gratis offertes!

Ziet u het niet zitten om zelf uw trap te lakken? Schakel dan een ervaren schilder in. Hij adviseert u over de verschillende verfsoorten, het aantal lagen en zorgt ervoor dat ook de voorbereidende werkzaamheden zorgvuldig worden uitgevoerd. Zo bent u verzekerd van een langdurig resultaat!

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag zorgen we ervoor dat u zo snel mogelijk de offertes (maximaal 5) krijgt toegestuurd. Zo heeft u de mogelijkheid om de prijzen van meerdere schilderbedrijven met elkaar te vergelijken. Kies daarna het bedrijf met het beste aanbod, en bespaar zo tot wel 40% op de totaalprijs. De offerteaanvraag is gratis en verder helemaal vrijblijvend, dus u zit nergens aan vast!