Ramen laten schilderen door een vakman?

Vergelijk offertes van schilders & bespaar!

Ramen schilderen

Het is belangrijk om de ramen eens in de 7 tot 10 jaar te schilderen, om ze zo te beschermen tegen neerslag en kou. Het is dus van groot belang dat dit goed gebeurt: de meeste mensen schakelen daarom een ervaren schilder in. Wilt u weten wat dit gaat kosten?

Start gratis offerteaanvraag!

Na uw aanvraag ontvangt u zo snel mogelijk de prijsopgaven van maximaal 5 bedrijven in uw regio. Vergelijk en bespaar tot wel 40% op de kostprijs!

Op deze pagina leest u over het schilderen van de ramen. U leest hoe een schilder hierbij te werk gaat en wat het kost om deze klus uit te besteden. Tot slot geven we u een paar praktische bespaartips voor als u een schilder inhuurt!

ramen schilderen

Ramen schilderen: dit doet de schilder

Hoe gaat een schilder te werk bij het schilderen van de ramen? Doorgaans is het schilderwerk te verdelen in twee stappen: de voorbereiding en het schilderwerk zelf.

Hieronder leest u meer over de stappen die een professionele schilder doorloopt bij het schilderen van de ramen. Schilder inschakelen voor het schilderen van de ramen? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

1. Voorbereiding

De eerste stap is de voorbereiding. Om de ramen te kunnen verven moet het oppervlak schoon, droog en vetvrij zijn. De vakman schuurt de kozijnen eerst op, zodat de raam verf straks goed hecht. Het kan bij houten ramen voorkomen dat er houtrot ontstaan is. De vakman verwijdert dit en vult het raam dan weer op met een houtvuller, zodat er niks meer van te zien is. Hierna zal hij het raam ontvetten voor het schilderen.

2. Hout schilderen

Als het raam is voorbereid zal de vakman verder gaan met het schilderen van de ramen. De eerste stap is het aanbrengen van de grondverf: dit noemen we ook wel de primer. De primer zorgt voor het strakke eindresultaat. Als de grondlaag is opgedroogd, schuurt de vakman het oppervlak licht op. Nu valt op of de grondverf nog ergens loslaat. Is dit het geval, dan wordt deze plek nogmaals behandeld met primer.

Nadat de grondverf goed heeft gedroogd, zal de vakman de ramen lakken. Hij gebruikt lak, omdat dit de textuur van het hout beter tot uiting brengt. Tot slot maakt hij de klus af, door de ramen in de gewenste kleur te schilderen. Dit doet hij met een kleine kwast, zodat hij heel precies te werk gaat.

3. Pvc en aluminium schilderen

Wanneer we het hebben over ramen schilderen, dan denken de meeste mensen direct aan houten ramen. Maar wist u dat het ook een optie is om pvc of aluminium ramen te schilderen? Wel vereist dit een iets grotere voorbereiding.

De vakman controleert eerst of de specifieke afdichtingen tussen het glas en het raam overschilderbaar zijn. Wanneer dit dicht gekit is met siliconenkit is schilderen bijvoorbeeld geen optie.

Kunt u het aluminium of pvc wel schilderen, dan maakt de vakman het raam schoon en vetvrij. Hiervoor gebruikt hij een schuursponsje. Met een speciale primer voor non-ferrometalen bereid hij een aluminium raam voor. Voor pvc gebruikt hij een grondlaag voor gladde oppervlakken. Na het drogen brengt hij tot slot de afwerkingslaag in de gewenste kleur aan.

ramen verven

Kosten ramen schilderen

Wat gaat het kosten als u de ramen laat schilderen door een vakman? Dit hangt af van de specifieke werkzaamheden die hij uitvoert. In de tabel hieronder vindt u een indicatie van de gemiddelde kosten per meter raam. Voor het opschuren betaalt u gemiddeld €1,- per meter en grondlakken kost gemiddeld €2,- voor elke meter.

Voor het voor- en aflakken samen betaalt u grofweg €4,-, waardoor de totaalprijs op gemiddeld €7,- per meter uitkomt. Voor het schilderen van een raam van 5 m² betaalt u dus ongeveer €70,- in totaal. Houd er rekening mee dat hier de materiaalkosten nog overheen komen!

Kosten ramen schilderen 2024

Werkzaamheden raam schilderen Gemiddelde kosten per meter raam*
Opschuren € 1
Grondlakken € 2
Voorlakken € 1,50
Aflakken € 2,50
Totaalprijs € 7
*Let op: dit zijn gemiddelde tarieven. Vraag gratis offertes aan om exacte prijzen te vergelijken

Ramen laten schilderen tegen een scherpe prijs?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Wanneer moet ik mijn ramen verven?

Ramen aan de buitenkant van uw huis, moet u eigenlijk elke 7 tot 10 jaar opnieuw schilderen. De verf heeft namelijk niet alleen een decoratieve functie, maar ook een beschermende. De verflaag beschermt het hout tegen neerslag, en voorkomt houtrot en andere problemen. Dit verlengt de levensduur en behoudt de kwaliteit van uw ramen.

Hoe merkt u dat het tijd is om uw houten ramen te verven?

Dit is het geval als de verf begint te bladderen, of als u last heeft van houtrot. Als u het raam schoonmaakt met een vochtige doek, blijft er dan verf achter op de doek? In dat geval beschermt de verflaag niet meer en is het tijd om dit bij te werken. Schilder nodig om uw ramen te verven? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en ontvang maximaal 5 offertes van schilders bij u uit de buurt!

Hoe kan ik mijn ramen onderhouden?

Voor een langere levensduur is het belangrijk om de buitenschilderwerken goed te onderhouden. Dit doet u door de ramen eens per jaar goed schoon te maken. Hiervoor is een vochtige doek voldoende. Tijdens het schoonmaken is het belangrijk om ook te kijken naar de kwaliteit van het schilderwerk. Begint het te bladderen? Zitten er al beschadigingen in?

Zo niet, dan is de verf nog intact en kunt u het laten voor wat het is. Merkt u wel oneffenheden, beschadigingen of andere problemen dan moet u het schilderwerk bijwerken.

raam schilderen hout

Ramen herschilderen: kan dat?

Is het mogelijk om de ramen ook te herschilderen? In dit geval verft u over het bestaande schilderwerk heen. Bijvoorbeeld omdat u een andere kleur wilt aanbrengen.

Ja, ramen herschilderen is een mogelijkheid. Waar u hierbij wel op moet letten, is dat het hout én het schilderwerk nog in goede conditie zijn. Is dit niet het geval, dan zal uw nieuwe schilderwerk ook al snel beschadigen.

Om de ramen te herschilderen is het belangrijk om het oppervlak licht op te schuren. U hoeft dus niet alle verf te verwijderen. Breng opnieuw een primer aan en werk dit daarna af met de eindlaag.

Wat is er anders bij het herschilderen?

Wanneer we spreken over herschilderen, dan houdt dit in dat de schilder over de bestaande verflaag heen schildert. Dit is een tijdbesparende methode, omdat hij de kozijnen niet eerst helemaal kaal hoeft te schuren. Licht opschuren is wel nodig voor een goede hechting.

Op zoek naar een schilder voor het verven van de ramen?

Kies de schilder met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40%!

Ramen schilderen tips: zo kun je besparen

Het is zeker mogelijk om uw ramen te laten schilderen door een vakman zonder de hoofdprijs te betalen. Help bijvoorbeeld zelf mee met de voorbereiding en kies een schilder in uw eigen regio.

Hieronder leest u een paar praktische tips voor het schilderen van de ramen, zonder te veel geld uit te geven!

1. Kies voor een winterschilder

In de winter heeft een schilder minder klussen liggen, en daarom hanteren zij ’s winters vaak een lager uurtarief. Dit betekent dat u met een winterschilder tot 30% goedkoper uit bent dan met een gewone schilder. Bijkomend voordeel is dat uw huis in het voorjaar al helemaal klaar is!

2. Regel een kwantumkorting

Veel schilders bieden een kwantumkorting aan. Dit houdt in dat ze korting geven op de prijs per vierkante meter als de klus groter is. Kies er dus voor om alle ramen in één keer te laten schilderen en u bent per raam goedkoper uit dan wanneer u slechts een deel van de ramen laat schilderen.

3. Help zelf mee

Door zelf een deel van de voorbereiding uit te voeren, bespaart u de schilder tijd. En tijd is geld! Doordat de schilder direct aan de slag kan met het schilderen, en de ramen niet hoeft te schuren of houtrot hoeft te verwijderen, bespaart u dus op de arbeidskosten.

4. Kijk of u recht heeft op een verlaagd btw-tarief

Is uw huis ouder dan 10 jaar? Dan komt u in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief. U betaalt over de schilderwerken dan slechts 6% btw in plaats van 21% btw. Dit houdt in dat u een mooie korting krijgt! Wilt u meer weten over dit verlaagde btw-tarief? Lees dan verder op financien.belgium.be.

5. Vergelijk offertes

Elk schildersbedrijf hanteert hun eigen tarieven. Hierdoor verschillen de prijzen per schilder flink. We raden altijd aan om meerdere schilders met elkaar te vergelijken. Op die manier bespaart u namelijk tot wel 40% op de totaalkosten. Met behulp van onze gratis offerteservice hoeft u zelf geen schildersbedrijven op te zoeken, maar doet u gewoon één offerteaanvraag bij verschillende bedrijven. Lees hier meer over waarop u moet letten bij het vergelijken van schilder offertes.

raam schilder

Ramen laten schilderen? Bespaar op de kosten!

Wilt u liever niet zelf aan de slag met het herschilderen van de ramen? Schakel dan een ervaren schilder in! U bent dan verzekerd van het mooiste resultaat en weet bovendien zeker dat het raamwerk zo optimaal beschermd is tegen neerslag! Benieuwd wat het kost om een schildersbedrijf in te huren?

Start gratis offerteaanvraag!

U krijgt zo snel mogelijk de offertes van verschillende schildersbedrijven toegestuurd. Hierna kunt u de prijzen zelf vergelijken. Kies de schilder met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de totaalprijs. De offerteaanvraag is verder gratis en helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast!