Gevel laten schilderen door een vakman?

Vergelijk offertes van schilders & bespaar!

Gevel schilderen: prijs en informatie

Het schilderen van de gevel zorgt voor een egale uitstraling. Uw huis ziet er netjes en verzorgd uit en het heeft een luxe uitstraling. Bovendien zorgt verf op de buitenmuur voor een langere levensduur, omdat het beschermt tegen neerslag. Benieuwd wat het kost om de gevel te schilderen?

Start gratis offerteaanvraag!

Na uw aanvraag ontvangt u zo snel mogelijk de prijsopgaven van experts in uw regio. Vergelijk de prijzen en kies het beste aanbod!

Wilt u uw gevel binnenkort laten schilderen? Op deze pagina leest u hoe een vakman te werk gaat bij het verven van de buitenmuur. U leest over de kosten, de verschillende opties en u vindt bovendien handige bespaartips!

gevel schilderen

Stappenplan gevel schilderen: dit doet de schilder

Voor het verven van de gevel raden we aan de hulp van een vakman in te schakelen. Hieronder leest u precies hoe de schilder te werk gaat: vanaf de voorbereiding tot de afwerking. Wilt u ook een vakman inhuren, twijfel dan niet om gratis offertes aan te vragen!

1. Gevel schilderen: de voorbereiding

De voorbereidingsfase is de eerste stap in het schilderen van de gevel. Dit is belangrijk, omdat het zorgt voor een goede hechting en voorkomt dat de verf na verloop van tijd gaat bladderen of poederen.

De voorbereiding bestaat uit het reinigen van de buitenmuur. Gaat het om een buitenmuur die al eerder geschilderd is? Als deze verflaag loslaat dan is het belangrijk dat de vakman alle loslatende verf verwijdert. Zo niet, dan hecht de nieuwe laag verf niet goed.

Heeft u te maken met kapotte voegen of stenen? Dan moeten deze tijdens de voorbereidingsfase hersteld worden. Zo niet, dan kan dit het buitenschilderwerk uiteindelijk flink beschadigen waardoor u later opnieuw moet verven.

2. Ondergrond behandelen

Wanneer de gevel voor het eerst wordt geschilderd, kan het nodig zijn om de ondergrond te behandelen. Dit voorkomt dat het metselwerk onnodig veel verf opzuigt. De schilder zal het oppervlak daarom behandelen met een primer. Dit is niet altijd nodig: als de muur al geschilderd is bijvoorbeeld, en u dit alleen laat bijwerken of opknappen is het behandelen van de ondergrond niet nodig.

3. Gevel schilderen

De laatste stap is het aanbrengen van de verf op de muur! De schilder zal uw gevel schilderen in twee verschillende afwerkingslagen. Voordat hij de tweede laag aanbrengt, is het belangrijk dat de eerste in ieder geval voldoende gedroogd is. De gevel wordt voor het grootste gedeelte geschilderd met een verfroller. Voor de hoeken en het andere precisiewerk gebruikt de schilder een kleine borstel of kwast. Zo bent u verzekerd van een strak en netjes resultaat.

Prijs gevel schilderen

De prijs voor het schilderen van de gevel ligt tussen de €20,- tot €40,- per m². De prijs is afhankelijk van het totale oppervlak: hoe groter het oppervlak, des te lager de prijs per vierkante meter namelijk. Dus bij een grotere klus bespaart u uiteindelijk op de prijs per vierkante meter.

Gemiddelde kosten gevel schilderen 2024

Buitenschilderwerk Omschrijving Gemiddelde prijs*
Per m² Inclusief verf, materiaal en btw €35,- tot €40,-
Per uur Uurtarief €40,- tot € 50,-
Gevel Eén laag primer, twee lagen afwerking €20,- tot €40,- per m²
* Let op: dit zijn gemiddelde tarieven. Vraag gratis offertes aan om exacte prijzen te vergelijken

Besparen op het verven van de gevel?

Vind de goedkoopste schilder in uw regio en bespaar zo tot wel 40% op de kosten!

Waarom uw gevel schilderen?

  De meeste mensen laten hun gevel verven vanwege de uitstraling: het zorgt er namelijk voor dat uw huis er heel netjes en verzorgd uit ziet. De egale uitstraling van een geschilderde gevel oogt bovendien erg luxe, waardoor het vinden van een potentiële koper of huurder gemakkelijker is.

  De grootste redenen om ervoor te kiezen uw buitenmuur te schilderen:

 • Het zorgt voor een nette en verzorgde uitstraling.
 • Schilderwerk verlengt de levensduur van uw gevel.
 • U vindt sneller een potentiële huurder of verkoper.
 • Het beschermt de buitenmuur tegen neerslag.

Welke verf is geschikt om uw gevel te schilderen?

Wanneer u de gevel gaat schilderen, of laat schilderen door een vakman, is het belangrijk om de juiste verfsoort en techniek te kiezen. Er zijn verschillende technieken om de gevel te schilderen. Zo kunt u de muur verven met speciale dampopen verf maar is het ook mogelijk de muur te kaleien.

Twijfelt u over de juiste verf? Laat u dan adviseren door een vakman: vraag gratis offertes aan en laat u adviseren!

Lees meer over:

Kaleiverf

Kiest u ervoor de gevel te kaleien, dan gebruikt de vakman kalkpleister. Kaleiverf heeft als voordeel dat het de gevel heel goed beschermt tegen vocht. Tegelijkertijd blijft de muur wel ademen, waardoor er geen vocht achter de kaleiverf terecht komt. Hierdoor is de kans op vochtproblemen een stuk kleiner!

Doordat kaleiverf iets dikker is dan gemiddelde verf, is het een goede keuze om oneffenheden of beschadigingen te bedekken of te camoufleren. Echte beschadigingen moeten uiteraard hersteld worden voordat de buitenmuur geschilderd wordt, maar kleine beschadigingen zijn met kaleiverf gemakkelijk te verbergen.

Dampopen verf

Een andere optie is schilderen met een dampopen verf. Dit is een dampdoorlatende muurverf die voorkomt dat vocht naar binnen komt. Tegelijkertijd zorgt ook deze verf ervoor dat vocht in de muur nog steeds naar buiten kan. Ervaren schilders raden aan om te kiezen voor een verf op silicaat- of siloxaanbasis.

Gevel schilderen: vergunning nodig?

  Hoe zit het als u de gevel wilt schilderen: heeft u in dat geval een vergunning nodig?

  In heel Vlaanderen wordt dezelfde regelgeving gehanteerd:

 • Voor het schilderen van de voorgevel: hiervoor moet u wel een vergunning nodig. De voorkant van uw huis bepaalt namelijk het uitzicht van de straat. Kiest u voor een nieuwe kleur of gaat u de gevel voor het eerst schilderen? Vraag dan tijdig een nieuwe vergunning aan. Laat u het schilderwerk opknappen dan heeft u geen vergunning nodig.
 • Voor het verven van de gevel aan de zijkant of de achterkant: hiervoor hoeft u geen vergunning aan te vragen. Een uitzondering hierop is bij huizen die behoren tot een beschermd stads- of dorpsgezicht. In dat geval heeft u altijd een vergunning nodig.

Meer weten over de vergunningsaanvraag? Lees dan verder op omgevingsloketvlaanderen.be.

gevel schilder

Gevel schilderen kleuradvies

Gaat u voor het eerst de gevel verven? Dan moet u natuurlijk goed nadenken over de kleur. Als u een ervaren schilder inhuurt kunt u de schilder die uw gevel gaat schilderen vragen om een persoonlijk kleuradvies. Met een lichte gevelkleur zit u eigenlijk altijd goed: dit heeft een luxe uitstraling en het oogt schoon en fris.

Een nadeel hiervan is dat lichte kleuren vaker onderhoud nodig hebben en dat vervuiling sneller opvalt. Veel mensen kiezen er daarom ook wel om de onderkant van de buitenmuur te verven in een donkerdere kleur, omdat dit het gevoeligst is voor vervuiling.

Gevel laten schilderen?

Vergelijk gratis offertes en kies het schildersbedrijf met het beste aanbod!

Bespaartips: zo kunt u besparen op het schilderen van uw gevel

Wilt u de gevel laten schilderen zonder te veel geld uit te geven aan een ervaren schilder? Hieronder geven we u een paar handige tips, waarmee u de kostprijs zo laag mogelijk houdt.

1. Zelf de voorbereiding doen

Door zelf mee te helpen bespaart u de schilder waardevolle tijd, en bespaart u op de arbeidskosten. Er zijn verschillende werkzaamheden die u zelf kunt uitvoeren, waaronder de voorbereiding. Repareer beschadigingen in de muur zelf vooraf en behandel het oppervlak eventueel alvast met primer zodat de schilder alleen nog hoeft af te werken. Wilt u nog meer klussen uitvoeren? Vraag de vakman wat u eventueel zelf kunt doen om te besparen op zijn tijd.

2. Schakel een winterschilder in

Omdat schilders in de winter minder klussen hebben, kunt u besparen door een winterschilder in te schakelen. Het uurtarief van een winterschilder ligt gemiddeld 30% lager dan van een schilder in het voorjaar. Door een winterschilder in te huren bent u in het voorjaar dus helemaal klaar en ziet uw voorgevel er weer netjes uit.

3. Neem een schilder uit de buurt

We raden altijd aan te kiezen voor een schilder in uw eigen regio. Door de afstand tussen uw woning en het schildersbedrijf zo klein mogelijk te houden, houdt u de voorrijkosten namelijk ook zo laag mogelijk. Voorrijkosten worden door praktisch elk bedrijf in rekening gebracht, en hoe groter de afstand des te hoger de kosten.

4. Vergelijk offertes

Elk schildersbedrijf hanteert haar eigen tarieven. Hierdoor kunnen de kosten per schilder flink verschillen. Door de prijzen van meerdere bedrijven met elkaar te vergelijken vindt u gemakkelijk het bedrijf met het beste aanbod. Zo bespaart u tot wel 40% op de totaalkosten.

Alternatieven voor gevel verven?

Wilt u de gevel opknappen zonder deze te schilderen? Het is ook mogelijk om de gevel te bewerken met een kleurloos middel. Zo beschermt u de gevel toch tegen vocht en verlengt u de levensduur, maar blijft het originele metselwerk wel gewoon zichtbaar.

Daarnaast is het mogelijk om gevelbekleding aan te brengen. De kosten hiervan liggen wel een stuk hoger, omdat er meer materiaal voor nodig is. U heeft de keuze uit verschillende materialen en stijlen, waardoor uw huis de stijl krijgt die u wilt. Houten gevelbekleding is populair, evenals kunststof gevelplaten.

Een schilder geeft u graag advies. Schilder inschakelen en besparen op de prijs? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes!

gevel schilderen vakman

Gevel laten schilderen? Vergelijk offertes

Wilt u de gevel graag laten schilderen? Dan schakelt u hier best een ervaren schilder voor in! Hij zorgt voor de juiste voorbereiding, waardoor de verf langer meegaat. Ook weet u zeker dat de klus correct afgehandeld wordt, en dat voorkomt onnodige beschadigingen aan de buitenmuur. Op zoek naar een vakman in uw regio?

Start gratis offerteaanvraag!

U ontvangt hierna zo snel mogelijk tot 4 offertes van bedrijven in uw regio. Vergelijk de verschillende prijzen en kies zo de vakman met het beste aanbod. U bespaart tot wel 40% op de kostprijs! De offerteaanvraag is gratis en verder vrijblijvend, dus u zit nergens aan vast.